Bevrijde markt

De groene kloof

24.01.2017

Timo

Leestijd: minuutje

De vervuilende stad heeft haar langste tijd gehad. Iedereen die zich inzet voor een groene stad staat voor een dubbele uitdaging. Ten eerste: verduurzaming. Ten tweede: rekening houden met de sociale gevolgen daarvan.

Iedereen die zich inzet voor een groene stad staat voor een dubbele uitdaging. Ten eerste: verduurzaming. Ten tweede: rekening houden met de sociale gevolgen daarvan.

De vervuilende stad heeft haar langste tijd gehad. Dus investeren bedrijven en gemeentes in fietspaden, laadpalen voor elektrische auto’s, wijken vol zonnepanelen en ecologische broedplaatsen. Wereldwijd worden steden steeds groener.

Alleen, merkt onderzoeker Shivant Jhagroe op, wordt er te weinig nagedacht over de politiek achter duurzaamheid. Profiteert iedereen wel even veel?

Hij deed onderzoek naar de Rotterdamse stadshavens, die worden omgevormd naar een gebied dat voorop loopt in stedelijke verduurzaming. Er wordt ingezet op het aantrekken van hoogopgeleiden. Maar Rotterdam-Zuid, waar de havens liggen, is een van Nederlands armste gebieden. De stadshavens zijn, net als Rotterdam-Noord, onderdeel van de ‘milieuzone’. Daar wil de gemeente uitlaatgassen terugdringen, om de luchtkwaliteit te verbeteren. De rest van Zuid is geen onderdeel van die zone. Terwijl ook lagere inkomens gebaat zijn bij een schonere lucht.

Er moet kritisch gekeken worden naar wie van duurzaamheidsinvesteringen gebruik kan maken. Zodat niet alleen de hoge inkomens, maar iederéén profiteert van een groene stad.

Meer lezen

Interview met bestuurskundige Shivant Jhagroe
Lees hier zijn proefschrift

Nieuwsbrieflink

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!