Bevrijde markt

De eerste gloeilamp als lichtend voorbeeld

10.01.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Een van de eerste gloeilampen brandt al 117 jaar.

De eerste generatie gloeilampen ging decennialang mee. Maar het gevolg was dat klanten geen noodzaak hadden om níeuwe lampen te kopen. Daarom spraken de grote elektriciteitsbedrijven in 1924 af dat een gloeilamp voortaan maar duizend uur mocht branden.

Architect en denker Thomas Rau beschouwt deze afspraak als de start van een trend waarbij producten met opzet zo gemaakt worden dat ze niet lang meegaan. Computers en telefoons vormen hier een hedendaags voorbeeld van. We kopen gemiddeld elke vijf jaar een laptop en elke twee jaar een smartphone. Bijvoorbeeld omdat de batterij het laat afweten, of omdat het model zijn relevantie verliest ten opzichte van de nieuwe variant.

Gelukkig is er ook een tegenbeweging. De onderneming Infotheek Group koopt oude hardware op, maakt deze schoon en repareert waar nodig. Ook wordt er nieuwe software geïnstalleerd. Daarna kunnen de computers, laptops, smartphones en tablets weer jaren mee. Een mooi initiatief, maar het blijft dweilen met de kraan open als fabrikanten kortetermijnproducten blijven verkopen.

Een van de eerste gloeilampen brandt al 117 jaar. Om de stap te zetten naar een kringloopeconomie, waarin we niet produceren voor een groeiende vuilnisbelt, zouden producenten dit lampje als lichtend voorbeeld moeten nemen.

Meer lezen

Thomas Rau over gloeilampen en systeemverandering
Meer over Infotheek Group
Over trage iPhones

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!