Bevrijde markt
De depositobank: hoe saaier, hoe beter
Timo
Wat nou als je wilt dat jouw spaargeld gewoon in een kluis ligt?
Een bank heeft niet zoveel geld in de kluis als er opgeteld op alle spaarrekeningen staat. Banken lenen ook uit, investeren en speculeren. Zo zorgen ze ervoor dat ze geld verdienen. Als dank dat ze dat met jouw spaargeld mogen doen, ontvang je rente.
Maar wat gebeurt er als iedereen tegelijkertijd al het spaargeld van de bank wil halen? Dan heeft de bank een probleem. Als een bank failliet gaat is er wel het – let op, lang woord – depositogarantiestelsel: andere banken zorgen er dan voor dat iedereen zijn spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgt.
Wat nou als je wilt dat jouw spaargeld gewoon in een kluis ligt, zonder dat er iets mee gedaan wordt? Het burgerinitiatief Ons Geld en de stichting Full Reserve bedachten om die reden de depositobank. Een bank waar je wel kunt sparen, maar waarvan je niet kunt lenen. De crisis van 2008 werd veroorzaakt toen duidelijk werd dat heel veel mensen hun lening niet konden terugbetalen. Een oersaaie depositobank overkomt zoiets niet.
Voorlopig bestaat de risicoloze bank nog niet. DNB hield het initiatief tegen omdat de bank niet wilde bijdragen aan het depositogarantiestelsel. Zo wordt innovatie in het bankwezen tegengehouden. Maar de vraag is er: zo wist de depositobank al 120.000 handtekeningen te verzamelen.
Meer lezen
Stichting Full Reserve
Een bank beginnen is zo makkelijk nog niet
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!