Bevrijde markt
De beurs is geen ver-van-ons-bed-show
Imre
Onze welvaart wordt op de beurs verdeeld en in theorie kunnen we daar allemaal van meegenieten, maar in de praktijk profiteert alleen een elite.
Snelle jongens in dure pakken die het hebben over hedgefunds, obligaties en derivaten. Het vakjargon en het sfeertje eromheen maken dat de aandelenbeurs voelt als een ver-van-ons-bed-show. Maar is het dat ook?
De economische groei, die centraal staat in de visie van veel politici, wordt vaak direct afgelezen aan stijgende beurskoersen (bijvoorbeeld in dit interview met Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN AMRO). Het gevolg is dat politiek beleid, dat politiek beleid, dat ons als burgers aangaat, nauw verbonden is met het reilen en zeilen op de beurs.
Daarnaast zijn we onder meer via ons pensioen stiekem zelf aandeelhouder geworden. Pensioenfondsen beleggen ons pensioengeld namelijk in aandelen. En dan zijn we ook nog klant van de grote spelers op de beurs, omdat we Unilever-producten kopen in de supermarkt, tanken bij Shell, enzovoort.
Het moge duidelijk zijn: gewone burgers hebben belang bij wat er op de beurs gebeurt. Dan is het wrang dat het echte succes is voorbehouden aan kapitaalkrachtige beleggers die de beste adviseurs kunnen inhuren. Terwijl kleine beleggers niet profiteren bij een koersstijging. Onze welvaart wordt op de beurs verdeeld en in theorie kunnen we daar allemaal van meegenieten, maar in de praktijk profiteert alleen een elite. Dit is een tweedeling waar we vanaf moeten.
Meer lezen
De eerste beurs ooit
Crash-crisis-repeat
Beleggen is meer dan een technische transactie
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!