Bevrijde markt

Blauwe Economie: toegankelijk en duurzaam

26.05.2016

Marieke

Leestijd: minuutje

In een Blauwe Economie denken we vooral complementair en samenwerkend. Niet zozeer in concurrentie.

De Blauwe Economie vraagt aandacht voor de wereld, de mens én jouw portemonnee. Wat houdt dat in? We lichten vier kenmerken uit:

1. Afkijken bij de natuur

De Blauwe Economie is gebaseerd op de kleur van onze mooie planeet, gezien vanuit het heelal. Een schoonheid die we moeten waarborgen. De natuur is een leidraad. Bijvoorbeeld bij ‘upcycling’: nieuw grondstofgebruik wordt zoveel mogelijk vermeden, net als in een natuurlijk ecosysteem.

2. Creatieve geesten

Om dit daadwerkelijk te bereiken, hebben we nieuwe en efficiënte oplossingen nodig voor afvalverwerking en productieprocessen. Out-of-the-box denken: dát is wat nodig is voor een Blauwe Economie. Daarvoor moeten we een beroep doen op creatieve geesten!

3. De portemonnee wil ook wat

Streven naar betere producten die toch voor iedereen betaalbaar zijn. Dat kan als geupcyclede producten dienen als grondstofbasis. Lokaal produceren zorgt voor minder transportkosten. Ook dat maakt het goedkoper.

4. Samen staan we sterker

In een Blauwe Economie denken we vooral complementair en samenwerkend. Niet zozeer in concurrentie. Dit levert ook meer banen op, want we hebben elkaar nodig.

Een duurzame wereld met een betaalbare economie, toegankelijk voor iedereen. Dat is waar we heen willen!

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!