Bevrijde markt

Beleggen is meer dan een technische transactie

17.12.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Beleggers zien hun werk vooral als een technische transactie.

Er zijn aandeelhouders die verder kijken dan de waardestijging van hun aandeel. Follow This mobiliseert aandeelhouders van Shell om een groenere koers te varen, bijvoorbeeld. Maar de meeste aandeelhouders zijn minder inhoudelijk betrokken. Hoe komt dat?

Beleggen is vaak indirect. Sommige beleggers kiezen zelf hun aandelen uit. Maar veel doen dat helemaal niet. Ze investeren in een beleggingsfonds dat aandelen voor hen opkoopt. Ook jij – ja, jij, de lezer van dit stukje – belegt waarschijnlijk. Bijvoorbeeld door een spaarrekening te openen of te sparen voor je pensioen. Financiële experts van je spaarbank en pensioenfonds investeren in wat zij denken dat uiteindelijk winst zal opleveren.

Uit onderzoek van socioloog Horacio Ortiz, die lang meeliep met beleggingsspecialisten, blijkt dat zij hun werk vooral beschouwen als een technische transactie. Zo bezien is het ook niet vreemd dat dit soort financiële handel zo ingewikkeld is geworden. Wiskundige inventiviteit leidt eerder tot een hoog rendement dan een morele afweging.

Omdat beleggers hun werk niet als politiek zien, heeft het politieke gevolgen. Zo is er veel aandacht voor de korte termijn en weinig voor sociale of ecologische impact. Als beleggers wel naar dat type impact zouden gaan handelen, zou Follow This overbodig worden.

Meer lezen

Het onderzoek van Horacio Ortiz
We schreven eerder over Follow This

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!