Bevrijde markt
Als je tijd op de bank kan zetten
Jens
Je doet een klus voor iemand uit de buurt – zeg: een uurtje schilderen – en je zet dit uurtje op de tijdbank.
In een wereld volgens de wetten van de arbeidsmarkt tel je alleen mee in de samenleving mét betaalde baan. Geen werk? Dan ben je waardeloos. De tijdbank keert dit om en zegt: baan of niet, iedereen kan iets goed.
Dennis (60) kan slecht lezen en schrijven, heeft geen noemenswaardig cv en voelde zich jaren nutteloos. Tot hij de tijdbank ontdekte.
Dit is hoe het werk. Je doet een klus voor iemand uit de buurt – zeg: een uurtje schilderen – en je zet dit uurtje op de tijdbank. Dat uurtje kan je een andere keer weer inzetten om je haar te laten knippen bij een kapper uit de buurt. Alle soorten mensen zijn rekeninghouder bij de tijdbank: tuinders, ict-nerds, ontwerpers, hondenuitlaters, kunstenaars en organisatietalenten. Het motto van de bank is: iedereen kan iets goed.
Anders dan bij betaald werk is niet geld maar tijd het ruilmiddel. Je werkt voor tijd om dat later weer uit te geven bij een aangesloten persoon of initiatief. Zo zorgt een netwerk van rekeninghouders voor een sterke buurtgemeenschap.
Dennis begon met gras maaien in ruil voor een goed getrimde baard. Na een aantal klussen in de buurt was zijn aansluiting bij de gemeenschap een feit. En ging hij van ‘nutteloos’ naar zelfverzekerd en vaardig: Dennis schreef vorig jaar zijn eerste brief.
In Nederland is er inmiddels ook een tijdbank. Neem je tijd en sluit je ook aan.
Meer lezen
Uren sprokkelen in plaats van euro’s
Neem een kijkje bij de goedlopende tijdbank in het Verenigd Koninkrijk
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!