Voorpublicatie – Het meest logische boek over nieuwe spelregels voor onze economie.

Met dit boek-in-wording willen we laten zien dat veranderen niet alleen heel nodig maar ook goed mogelijk is. De bestaande spelregels maken de rijken rijker en de aarde kapot. Maar die spelregels zijn ook maar ooit bedacht, en dus kunnen we ze ook veranderen. Nieuwe, slimme spelregels zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet.

Doendenker Martin Schuurman, founder van LaatBloeien schrijft dit boek samen met Toekomstdenker Jurriaan Kamp als co-auteur. Elke twee weken publiceren we een nieuw hoofdstuk. Hier op deze pagina als PDF, per hoofdstuk. Zodat je het lekker makkelijk kunt lezen of kunt printen. Online, hier op LinkedIn, zodat je je ideeën en inspirerende voorbeelden als comment achter kunt laten en het stuk kunt delen met anderen. Onderbroken door wat schrijfpauzes volgt dan rond het jaareinde een gedrukte versie.

Nieuwsbrief

Ontvang je graag een mail bij elk nieuw hoofdstuk online komt? Laat dan hier je mailadres (of 'gegevens')  achter.

Inleiding

Nieuwe, slimme spelregels kunnen zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet. Hier in hoofdstuk 1, lees je waarom de huidige spelregels niet werken, maar vooral welke nieuwe spelregels kunnen leiden tot een eerlijke samenleving met een houdbare economie. 

Bouwsteen 1

Je overdrijft niet als je zegt dat de economie onze samenleving regeert. Dat is niet altijd zo geweest, maar het is wel waar we nu zijn uitgekomen. “Alles is economie.”

Hoe kan het dan dat onze overheid de economie als iets neutraals is blijven zien? En hoe verander je dat? Je leest het in dit nieuwste hoofdstuk van ons boek-in-wording

Bouwsteen 2

De economie is er voor ons, toch? De ontwikkeling van mens en natuur, van de samenleving als geheel, dát zou de prestatie moeten zijn waar we onze economie op afrekenen. Zou je denken. 

Maar, de meetlat die we nu gebruiken om te checken hoe gezond de economie is, het nationaal inkomen, is blind voor échte kosten en baten. Blind voor het leven van mens en natuur, en blind voor de lange termijn. We meten of de economie groter wordt, niet of de samenleving sterker wordt.

 Dat kan beter, logischer. Je leest hoe in dit nieuwe hoofdstuk, met onze tweede bouwsteen voor een gezonde economie.

tekst.