Het kan beter

In Nederland groeien 400.000 (!) kinderen op in armoede. En dat is nergens voor nodig

Nederland is een waanzinnig rijk land dat in de top staat van zo ongeveer ieder internationaal ranglijstje – inclusief die van de ondankbaarheid en het chagrijn. Juist daarom is het zo verdrietig dat een immense groep Nederlanders aan de kant staat. Het is een groep waarvan iedereen, zelfs al ben je een vreemdelingenhater of marktfundamentalist, zou moeten zeggen: ‘Tsja, die kunnen inderdaad he-le-maal niets doen aan hun situatie.’

    Verder lezen in 'Het kan beter'

    Nieuwe, slimme spelregels kunnen zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet. In deze inleiding lees je waarom de huidige spelregels niet werken, maar vooral welke nieuwe spelregels kunnen leiden tot een eerlijke samenleving met een houdbare economie.

    De toenemende rijkdom heeft steeds minder betekenis voor de samenleving. Het is vloeibaar geworden, en jaagt rusteloos op rendement. Gelukkig bestaat er ook nog 'loyaal kapitaal'. Bouwsteen 3 geeft spelregels voor een economie die voorrang geeft aan dit soort kapitaal, aan loyaal kapitaal dat de samenleving niet uitholt maar er waarde aan toevoegt.

    Je overdrijft niet als je zegt dat de economie onze samenleving regeert. "Alles is economie." Hoe kan het dan dat onze overheid de economie als iets neutraals is blijven zien? En hoe verander je dat? Je leest het in deze eerste bouwsteen van ons boek-in-wording.

    De meetlat die we nu gebruiken om te checken hoe gezond de economie is, het nationaal inkomen, is blind voor échte kosten en baten. We meten of de economie groter wordt, niet of de samenleving sterker wordt. Dat kan logischer. Je leest hoe in onze tweede bouwsteen voor een gezonde economie.