Het kan beter

Bankbeleid duurzamer, vrouwenrechten en aanpak belastingontwijking blijven achter

Het beleid op duurzaamheid van de grootste banken in Nederland, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank, is de afgelopen twee jaar fors verbeterd. Dit geldt niet voor Van Lanschot. De Volksbank, met dochter ASN, en Triodos hebben ook anno 2020 het beste bankbeleid op duurzaamheid van alle onderzochte banken. Voor het eerst is ook fintech-bank Bunq opgenomen in de Eerlijke Bankwijzer. Het investeringsbeleid van de onlinebank is behoorlijk goed. De meeste banken moeten nog wel hun beleid verbeteren om belastingontwijking door klanten aan te pakken. Ook moeten ze meer doen aan de inzet voor vrouwenrechten. Het klimaatbeleid werd door een paar banken iets verbeterd, maar nog niet voldoende.

    Verder lezen in 'Het kan beter'

    Nieuwe, slimme spelregels kunnen zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet. In deze inleiding lees je waarom de huidige spelregels niet werken, maar vooral welke nieuwe spelregels kunnen leiden tot een eerlijke samenleving met een houdbare economie.

    De toenemende rijkdom heeft steeds minder betekenis voor de samenleving. Het is vloeibaar geworden, en jaagt rusteloos op rendement. Gelukkig bestaat er ook nog 'loyaal kapitaal'. Bouwsteen 3 geeft spelregels voor een economie die voorrang geeft aan dit soort kapitaal, aan loyaal kapitaal dat de samenleving niet uitholt maar er waarde aan toevoegt.

    Je overdrijft niet als je zegt dat de economie onze samenleving regeert. "Alles is economie." Hoe kan het dan dat onze overheid de economie als iets neutraals is blijven zien? En hoe verander je dat? Je leest het in deze eerste bouwsteen van ons boek-in-wording.

    De meetlat die we nu gebruiken om te checken hoe gezond de economie is, het nationaal inkomen, is blind voor échte kosten en baten. We meten of de economie groter wordt, niet of de samenleving sterker wordt. Dat kan logischer. Je leest hoe in onze tweede bouwsteen voor een gezonde economie.