Het kan beter

Bang voor onvoldoende geld

Het land van Engeland bloeit en groeit met niet aflatende gulheid;

met op wind deinende, goudgele oogsten; dicht bezaaid met werkplaatsen, industriële werktuigen, met vijftien miljoen arbeiders, waarvan men zegt dat ze de sterkste, meest vindingrijke en meest gewillige dezer aarde zijn; deze mannen zijn hier; de arbeid die ze verrichtten, de vruchten van die arbeid is hier, overvloedig, lustig uit onze handen puilend: en ziedaar, een onheilspellende betovering lijkt te zeggen, “Komt er niet aan, gij arbeiders, gij meester-arbeiders, gij meester-nietsnutten; Niemand van u mag dit aanraken, niemand mag er van profiteren; dit zijn betoverde vruchten!” – Thomas Carlyle, Past and Present

  Verder lezen in 'Het kan beter'

  Hoofdstuk 1 Waarschuwing: DIT BOEK BRENGT JE IN BEWEGING

  Onze economie maakt de rijken rijker en de aarde kapot. Maar die uitkomsten overkomen ons niet: die hebben we zélf bepaald. Door de economische spelregels die we ooit met elkaar bedachten, als mensheid. 

  Dan ligt de oplossing dus ook in die economie. Nieuwe, slimme spelregels kunnen zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet. Hier, in hoofdstuk 1, lees je waarom de huidige spelregels niet werken, maar vooral welke nieuwe spelregels kunnen leiden tot een eerlijke samenleving met een houdbare economie.

  Hoofdstuk 2: DRIE GEZONDE GRENZEN

  Je overdrijft niet als je zegt dat de economie onze samenleving regeert. Dat is niet altijd zo geweest, maar het is wel waar we nu zijn aangeland. “Alles is economie.” Hoe kan het dan dat onze overheid de economie als iets neutraals is blijven zien? En hoe verander je dat?

  Je leest het in dit nieuwste hoofdstuk, met onze eerste bouwsteen voor een gezonde economie: ‘Drie gezonde grenzen’.

  Bouwsteen 2

  De economie is er voor ons, toch? De ontwikkeling van mens en natuur, van de samenleving als geheel, dát zou de prestatie moeten zijn waar we onze economie op afrekenen. Zou je denken. 

  Maar, de meetlat die we nu gebruiken om te checken hoe gezond de economie is, het nationaal inkomen, is blind voor échte kosten en baten. Blind voor het leven van mens en natuur, en blind voor de lange termijn. We meten of de economie groter wordt, niet of de samenleving sterker wordt.

   Dat kan beter, logischer. Je leest hoe in dit nieuwe hoofdstuk, met onze tweede bouwsteen voor een gezonde economie.