Het kan beter

Bang voor onvoldoende geld

Het land van Engeland bloeit en groeit met niet aflatende gulheid;

met op wind deinende, goudgele oogsten; dicht bezaaid met werkplaatsen, industriële werktuigen, met vijftien miljoen arbeiders, waarvan men zegt dat ze de sterkste, meest vindingrijke en meest gewillige dezer aarde zijn; deze mannen zijn hier; de arbeid die ze verrichtten, de vruchten van die arbeid is hier, overvloedig, lustig uit onze handen puilend: en ziedaar, een onheilspellende betovering lijkt te zeggen, “Komt er niet aan, gij arbeiders, gij meester-arbeiders, gij meester-nietsnutten; Niemand van u mag dit aanraken, niemand mag er van profiteren; dit zijn betoverde vruchten!” – Thomas Carlyle, Past and Present

    Verder lezen in 'Het kan beter'

    Nieuwe, slimme spelregels kunnen zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet. In deze inleiding lees je waarom de huidige spelregels niet werken, maar vooral welke nieuwe spelregels kunnen leiden tot een eerlijke samenleving met een houdbare economie.

    De toenemende rijkdom heeft steeds minder betekenis voor de samenleving. Het is vloeibaar geworden, en jaagt rusteloos op rendement. Gelukkig bestaat er ook nog 'loyaal kapitaal'. Bouwsteen 3 geeft spelregels voor een economie die voorrang geeft aan dit soort kapitaal, aan loyaal kapitaal dat de samenleving niet uitholt maar er waarde aan toevoegt.

    Je overdrijft niet als je zegt dat de economie onze samenleving regeert. "Alles is economie." Hoe kan het dan dat onze overheid de economie als iets neutraals is blijven zien? En hoe verander je dat? Je leest het in deze eerste bouwsteen van ons boek-in-wording.

    De meetlat die we nu gebruiken om te checken hoe gezond de economie is, het nationaal inkomen, is blind voor échte kosten en baten. We meten of de economie groter wordt, niet of de samenleving sterker wordt. Dat kan logischer. Je leest hoe in onze tweede bouwsteen voor een gezonde economie.