Waarom de trein kan concurreren met het vliegtuig

Vliegen is funest voor onze planeet: één vlucht naar een zonnige bestemming is net zo slecht als levenslang in een Hummer rijden en al je plasticafval verbranden.

Gelukkig is vliegen niet de enige reisoptie, zeker niet op korte afstanden. De trein is op dat vlak hét alternatief. Met meer beenruimte en minder wachttijd. Barth Donners studeerde af op de mogelijkheden van de Europese spoormarkt. Welke stappen zijn volgens hem nodig om de trein volwaardig te laten concurreren?

  1. Treintickets moeten goedkoper worden en vliegtickets duurder. Dat kan door belasting te heffen op vliegtickets, en treintickets juist belastingvrij te maken.
  2. Treintickets moeten te koop en te vergelijken zijn op overzichtelijke websites.
  3. Treinen moeten vaker vertrekken en meer internationale trajecten zijn gewenst.
  4. Ook moeten ze sneller rijden. De Thalys, ICE en Eurostar zijn rap, maar leggen het af tegen de Chinese Fuxing-treinen.

Deze stappen zijn een politieke aangelegenheid. Overheden kunnen internationale afspraken over belastingvrij vliegen herzien. Ook moeten spoorwegmaatschappijen samenwerken om spoornetwerken van verschillende landen op elkaar te laten aansluiten. De inkomsten uit een vliegtaks kan dit financieren.

Met deze maatregelen en deze petitie krijgen we ons reisgedrag op het juiste spoor!

Meer lezen

Barth Donners over de mogelijkheden van een Europese spoormarkt
Hier kun je in Nederland al makkelijke internationale treinkaartjes kopen
Wat is het alternatief voor langeafstandsvluchten

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief