Rotterdam

Rotterdam Rijker met Ad Verbrugge

Locatie:
€ 8,50

Wat verstaan we eigenlijk onder vrijheid? En hoe zorg je ervoor dat vrijheid niet leidt tot keuzestress, richtingloosheid en eenzaamheid?

Vrijheid is misschien wel de enige door iedereen gedeelde en erkende morele waarde in onze cultuur. Maar wat verstaan we eigenlijk onder vrijheid? En hoe zorg je ervoor dat vrijheid niet leidt tot keuzestress, richtingloosheid en eenzaamheid? En wat mag vrijheid ons kosten in onze relaties, welvaart en keuzes? 

Filosoof Ad Verbrugge zal vanuit de sociale en culturele filosofie op zoek gaan naar een antwoord op deze vragen om te ontdekken wat vrijheid inhoudt. Vervolgens onderzoeken we hoe wij onze vrijheid positief kunnen invullen in ons leven. 

“Enerzijds koesteren we het ideaal van vrijheid en individualiteit, anderzijds zijn we niet meer in staat om daaraan op een goede wijze vorm te geven.”

Met Ad Verbrugge zijn wij verzekerd van een cultuurkritisch, toegankelijk en bevlogen betoog dat schuurt en inspireert.

Over de spreker

Ad Verbrugge (1967) is een van de meest invloedrijke filosofen van Nederland.  Hij analyseert op meesterlijke wijze het huidige tijdperk en is bekend om zijn kritische bijdragen aan het maatschappelijke debat. 

Bij het grote publiek is hij bekend geworden met zijn cultuurfilosofische bestseller Tijd van Onbehagen (2004) en de Tegenlicht-uitzending Bevangen in Vrijheid (2004). Zijn boek Het goede leven & de vrije markt (met Govert Buijs en Jelle van Baardewijk) won in maart 2019 de Socrates wisselbeker voor het beste filosofieboek van het jaar. In oktober 2022 verschijnt zijn nieuwe boek Schaduwen van de Vrijheid.

Momenteel doceert Verbrugge ‘Sociale en culturele filosofie’ en ‘Filosofie van de economie’ aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland en Centrum Èthos. Ook is hij medeoprichter van het platform De Nieuwe Wereld met als motto ‘Verdiepende gesprekken in een tijd van verandering’.

Welkom!

Inloop is vanaf 17:15 uur. Om 17:45 begint de voordracht en wordt gevolgd door een borrel met open einde tot ongeveer 20:00 uur. 

De zingevingsborrels zijn informele events waarbij inspirerende sprekers met verschillende (levens)overtuigingen en maatschappelijke achtergronden, jou bijpraten over actuele en relevante onderwerpen. De voordracht duurt een half uur, daarna is er tijd om vragen te stellen. Tijdens de borrel praat je vervolgens na met andere professionals.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!