Nooit meer crisis #3: gebakken lucht

Een volgende crisis in 2023? Het kan zomaar gebeuren. Wetenschappers, journalisten en activisten zien de grootschalige handel in ‘securitisaties’ als de belangrijkste oorzaak van de crisis in 2008. En deze handel is weer populair.

Wat zijn securitisaties? Kijk voor je verder leest dit filmpje. Een securitisatie, of SC, is opgebouwd uit risicovolle leningen die worden gecombineerd en opnieuw verpakt. Zo ontstaan zogenaamd nieuwe, verhandelbare financiële producten. En dat levert geld op voor banken en speculanten. Het grote probleem is dat het onderpand van een SC geen tastbaar product vormt. Het onderpand is geen huis, maar een léning voor een huis.

Ook vormen SC’s het onderpand voor nieuwe SC’s. Zo wordt één hypotheek via een web van SC’s getransformeerd tot een enorm economisch en maatschappelijk risico. De Europese commissie stimuleert sinds 2015 de handel in SC’s, en Nederland behoort tot de Europese SC-kopgroep.

Hoe komen we weg uit deze wolk van gebakken lucht? We kunnen veel leren van ‘Halal bankieren’. Volgens dit concept moeten financiële producten altijd direct verbonden zijn aan de reële economie. Een lening voor een huis mag, maar een securitisatie op basis van die lening mag niet. En Ewald Engelen is voor aparte banken: een maatschappelijke bank voor ons spaargeld, hypotheken en geldverkeer. De zakenbank voor winstbejag en handel met hoge risico’s.

Lees verder in onze serie over de financiële crisis.

Meer lezen

Waarom de Europese Commissie de handel in securitisaties stimuleert
De Schaduwelite

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief