Massale voedselverhuizing

Nederlandse boeren produceren heel veel aardappelen. Een groot deel daarvan wordt niet hier gegeten, maar verdwijnt naar het buitenland. Daar belanden ze in de supermarkt of worden ze verwerkt en verder getransporteerd. Zo kan het zomaar gebeuren dat onze aardappelen via een omweg weer als chips in onze supermarkten terechtkomen. Ondertussen eten wij zelf aardappels uit Tunesië. Hier gaat iets mis.

Bedrijven voor voedselverwerking hebben veel macht op de internationale voedselmarkt. Zij garanderen een grote afname van landbouwproducten van boeren om ze elders te verwerken. Maar de boeren verdienen weinig. En de verhuizingen maken de voedselindustrie bovendien veel vervuilender.

Gebiedscoöperatie Westerkwartier strijdt tegen onnodige voedselverhuizing. Deze coöperatie brengt lokale overheden, ondernemers en organisaties samen in duurzame productieketens. Zo werken lokale ondernemers bijvoorbeeld samen met het ziekenhuis. De ziekenhuiskeuken gebruikt dagelijks duizenden producten, maar alleen water en aardbeien uit de regio. Daar komt verandering in.

Het Europese project Reframe steunt dit soort initiatieven om de voedselmarkt weer lokaal te organiseren. Het draagvlak groeit, vooral onder lokale ondernemers. Nu de grote bedrijven nog, want dat heen-en-weer-verhuizen van voedsel is onhoudbaar.

Meer lezen

Groningen zet zich in voor minder omslachtige vleesproductie
Ziekenhuis Gelderse Vallei bereidt de maaltijden al met streekproducten
Meer over Reframe

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief