De coöperatie als startpunt voor de energietransitie

Duurdere vliegtickets, weilanden vol windmolens en verplichte warmtepompen. Stuk voor stuk belangrijke maatregelen, maar als de energietransitie van bovenaf wordt opgelegd, kan ze toch een nare bijsmaak krijgen.

Gelukkig begint vergroening óók van onderaf. OneWorld bericht over het Groningse dorpje Oudeschip, waar twee windturbines van een nabijgelegen windpark worden uitgebaat door een coöperatie van dorpsbewoners. Dit biedt de Oudeschippers de kans om in hun eigen energie te voorzien én om energie te verkopen.

De coöperatie is een mooi model om een menselijke, groene economie te realiseren. Bijzonder aan coöperaties is dat ze bestuurd worden door een groep leden die allemaal op gelijke voet meedoen. Het zijn niet de winstgedreven beursaandeelhouders die aan de touwtjes trekken, maar personen met een écht aandeel in het product: medewerkers, klanten en leveranciers. Dan is vergroening geen opgelegde verplichting meer. Maar een logische manier om als gemeenschap je omgeving leefbaar te houden en ook nog eens een beetje winst te maken. 

Het is onvermijdelijk dat er een energietransitie komt. Maar met alleen beperkende overheidsmaatregelen redden we het niet. De politiek moet ruimte creëren voor bottom-up-initiatieven als in Oudeschip – via subsidies, beschikbare grond en hanteerbare regelgeving. 

Meer lezen

Meer over de windmolen-app
Waarom er óók macro-maatregelen nodig zijn

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief